Kaj je ljubezen - koncepti ljubezni skozi zgodovino

Ljubezen je od nekdaj fenomen, ki tako oživlja, napaja in navdihuje, pa tudi buri duhove. V predavanju Koncepti ljubezni skozi zgodovino bo Katarina Majerhold na prijazen in koncizen način predstavila temeljne zahodne koncepte ljubezni in sicer, mitologija – duša dvojčica (Aristofan)*, kozmologija – ljubezen (philotes) in razdor (neikos) (Empedokles)*, filozofija – eros (Platon)* in philia (Aristotel)*, krščanstvo – agape (sv. Pavel)* in karitas (sv. Avguštin)*, umetnost – dvorska ljubezen (strastni vitez/trubadur in dama)*, razsvetljenstvo – romantični par (Jean Jacques Rousseau)*, moderna – transferna ljubezen (Sigmund Freud)*

Predstavljene koncepte bo popestrila z anekdotami iz vsakdanjega življenja omenjenih filozofov, teologov, terapevtov in umetnikov.

Katarina Majerhold, priznana filozofinja, avtorica več knjig in člankov s področja filozofije ljubezni in čustev (Ljubezen skozi zgodovino, MK, 2014, Čustveni izzivi, Rokus-Klett, 2017, History of Love, ameriška Internetna filozofska enciklopedija, 2017), scenaristka več dokumentarnih filmov (Ljubezen, 2008, Čustva, 2010, Privlačnost spola 2015 rtvslo) in urednica v več revijah (ČKZ, Sodobnost). 

 

Dobimo se v torek, 8. januarja ob 17. uri v M hotelu. Gospa Majerhold nam bo zanimivo odgovarjala na nasa vprasanja, saj je zkusena svetovalka bralcem slovenskih revij. Poskrbeli bomo tudi za primerno vzdusje z vonjem po cimetu in sveckami in zdravimi piskotki s temno cokolado. 

© 2009 Copyright  Klub tajnic in poslovnih sekretarjev Ljubljane in okolice:  Vse pravice pridržane.

PIŠITE NAM